Boekarest

Boekarest

Roemenië, 4 dagen

Vliegreis naar "Het Parijs van het oosten".
Afdrukken

Boekarest

1e dag:
Bustransfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Boekarest. Bij aankomst in Boekarest bustransfer naar een 4-sterrenhotel gelegen in het centrum van de stad en aansluitend vrije tijd.

2e dag:
In een land van contrasten is Boekarest een stad van contrasten. Het oude en het nieuwe maken van de hoofdstad van Roemenië een stad waar u beslist eens geweest moet zijn. Een gids neemt u mee langs de mooiste plekjes van de stad. Uiteraard mag een bezoek aan het parlementsgebouw niet ontbreken.  De middag is vrij te besteden in Boekarest.

3e dag:
Na het ontbijt rijden we naar Sinaia gelegen in de zuid-Karpaten. Het slot Peles was de zomerresidentie van de Roemeense koningen en was aan het einde van de 19e eeuw één van de modernste kastelen van Europa. Later op de dag brengen we een bezoek aan het beroemde klooster van Sinaia waar u en goede indruk krijgt over het orthodoxe kloosterleven. Het diner zal vanavond plaatsvinden in een restaurant in Boekarest waar tevens een folkloreprogramma is.

4e dag:
Bustransfer naar het vliegveld voor de terugvlucht met aansluitend de busreis naar het noorden.


Incl: 3 x logies/ontbijt, bustransfers,  lokale gidsen, afscheidsavond met diner en folkloreprogramma, entrees parlementsgebouw, dorpsmuseum Boekarest, slot Peles, slot Pelisor, klooster Sinaia, vluchten, luchthavenbelasting

Boekarest

Boekarest (Roemeens: Bucuresti) is de hoofdstad en het industriële en commerciële centrum van Roemenië. De stad ligt in het zuidoosten van het land, aan de rivier de Dâmbovita. Met ruim 2 miljoen inwoners, is Boekarest de grootste stad van het land en op Istanbul en Athene na de grootste stad van Zuidoost-Europa. Boekarest is de thuisplaats van de Roemeense media, cultuur en kunst. In de eclectische architectuur van de stad zijn historiserende, modernistische, communistische en postmoderne stijlen vertegenwoordigd. Tussen de Wereldoorlogen werd Boekarest het "Klein Parijs" (Micul Paris) of "Parijs van het Oosten" genoemd omdat de stad in die tijd erg elegant was.

BEZIENSWAARDIGHEDEN:
Muzeul Satului  
Parlementspaleis
Ateneul Român                                                          
Piata Eroilor
Piata Universitatii 
Cismigiu
Herastrau  
Gara de Nord
Kilometrul Zero                                                           
Hanul lui Manuc
National Art Museum Boekarest
Openluchtmuseum Muzeul Satului

Prijzen

Landinformatie

Roemenië

Een land voor tegenstellingen waar nog veel herinneringen aan het verleden bewaard zijn gebleven. De mensen zijn gastvrij en behulpzaam. De natuur is overweldigend en in de oude steden lijkt de tijd 50 jaar te hebben stilgestaan. Schaapherders trekken door de heuvels; ossen en paarden zorgen voor vervoer van goederen; vrouwen die een koe of een troep ganzen hoeden of water dat wrodt geput uit een bron, vormen de beelden die u zult tegenkomen. Daarnaast zien we de dingen waarom Roemenië zo bekend is geworden: kunst van houtsnijden, mooi beschilderde kloosters en Vlad Tepez.

Landschap
Roemenië is een zeer gevarieerd land. Het bestaat voor ongeveer even grote delen uit bergland, hoogvlakten en laagvlakten. Ondanks het bergachtige karakter van Roemenië is de gemiddelde hoogte slechts 350 meter. Het hoogste punt van Roemenië is de Moldoveanu in het Fagarasgebergte in de Transsylvaanse Alpen, 2548 meter. In het westen ligt het Bihorgebergte.
De waterhuishouding in Roemenië wordt sterk bepaald door de Karpaten en de Donau, waarvan het stroomgebied geheel Roemenië omvat. De Donau komt bij Bazias het land binnen en stroomt in eerste instantie als een snel stromende bergrivier in een 150 meter breed kloofdal – de IJzeren Poort of Portile de Fier– tussen het Banatergebergte en het Balkangebergte. De ca. 3000 meren die het land telt, komen voornamelijk voor in het Donaudal, de Donaudelta, hoog in de Karpaten en de kustvlakte van Dobrogea. Roemenië is een land met veel druipsteengrotten.

Flora en fauna
De Karpaten bestaan uit indrukwekkende beuken- en eikenwouden. Het westelijk deel van de Karpaten of Transsylvanische Alpen, kent een uitbundige alpine plantengroei. Hier komen allerlei bekende en minder bekende kruidenplanten voor als de teunis- en klokbloem en talloze soorten gentiaan. De Karpaten vormen het woongebied van wolven en beren. Het Retezat-Godeanu -massief is het territorium van de laatste zwarte gemzen van Europa. Ze leven in roedels en klimmen soms tot 2300 meter hoogte. Een van de meest karakteristieke vogelsoorten in Roemenië is de ooievaar. Hij staat te boek als geluksbrenger. Uniek is de kleine kolonie witte pelikanen in de Donaudelta.

Hoofdstad: Boekarest
Boekarest stak zichzelf rond de eeuwwisseling in een nieuw stedebouwkundig jasje. Met Parijs als voorbeeld werden rivierbrede boulevards en oceaangrote pleinen aangelegd. Op één ervan verrees zelfs een heuse triomfboog. Een Franse architect bouwde het befaamde Atheneum. Welgestelde Franse gasten namen in de jaren twintig hun intrek in het Athénée Palace-hotel. Het unieke, recent in oude luister herstelde fin-de-siècle interieur van dit hotel, vormt een perfect decor voor een stijlvol verblijf in de Roemeense hoofdstad.

Taal
Men spreekt Roemeens (România). Maar in Transsylvanië, het gebied waar veel etnische Hongaren en Duitsers wonen, kunt u vaak goed met Duits terecht (ook in hotels). In Boekarest spreekt de jongere generatie wat vaker Engels dan ouderen.

Klimaat
Roemenië heeft een gematigd landklimaat met zeer warme zomers, koude winters, een kort voorjaar en een langere, meestal milde herfst. Duidelijke regionale verschillen kenmerken echter het kustgebied, de laagvlaktes en de bergen. In het zuiden en aan de Zwarte Zeekust is de jaarlijkse gemiddelde temperatuur 11 graden, in de bergen maar 2 graden.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens zijn een gemiddelde voor Roemenië. Lokaal kunnen afwijkingen voorkomen, zo is het langs de Zwarte Zee kust warmer in de wintermaanden en in het noorden maar vooral in de bergen (de Karpaten) kouder. Op de Transsylvanische hoogvlakte worden soms temperaturen gemeten onder de -30 graden Celsius. De zeetemperatuur gegevens zijn alleen van toepassing voor de Zwarte Zeekust.
 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

2

-7

2

10

7

februari

4

-3

3

10

5

maart

9

-1

5

9

6

april

16

6

6

10

10

mei

22

11

8

11

15

juni

26

15

9

11

20

juli

29

17

9

8

23

augustus

29

17

9

7

24

september

24

12

7

6

21

oktober

18

8

5

6

17

november

10

2

3

8

13

december

4

-3

2

10

9

= 0-5 mm
= 6-30 mm 
= 31-60 mm
= 61-100 mm 
= 101-200 mm 
= meer dan 200 mm

Bevolking en cultuur
De republiek Roemenië telt zo’n 21,5 miljoen inwoners op een oppervlakte die bijna zes maal groter is dan die van Nederland. Het aantal inwoners per vierkante kilometer bedraagt 97 (Nederland: 362).
Roemenië telt een groot aantal zigeuners. De 'kinderen van de wind' zijn bij de Roemenen zelf niet geliefd. Het fotograferen van de vaak prachtig uitgedoste zigeunervrouwen op bijvoorbeeld jaarmarkten levert steevast een hoop commotie op. Met een flinke telelens of een handvol papiergeld. (beide is beter) wapent u zich het best.
Statistisch wordt zeventig procent van de bevolking tot de Roemeens-orthodoxe Kerk gerekend. Kenmerkend voor het Roemeens-orthodoxe geloofsleven zijn de kleurrijke erediensten. Ze zijn gebaseerd op een conservatieve uitleg van de Grieks-katholieke riten.

Economie
Na de val van de Berlijnse Muur in november 1989, klonk ook in Roemenië de roep om democratie. De tot dan toe fluwelen revolutie in Oost-Europa, eindigde in dit deel van de Balkan met een volksopstand en de executie van dictator Nicolae Ceauçescu. Die tooide zich in zijn door het Westen getolereerde grootheidswaan met de titel 'Genie der Karpaten'. Ceauçescu liet een lege staatskas en een verpauperd land achter. Aanvankelijk gingen de ex-communisten onder leiding van Ion Iliescu met de revolutie aan de haal. De geleidelijke hervormingen die zij voorstonden, liepen vast in het mulle zand van de oude bureaucratische structuren. De verkiezingen van november 1996 brachten met de christen-democraat Emil Constantinescu de ommezwaai naar een democratisch staatsbestel en een vrijemarkteconomie.

Eten & Drinken
De meeste gerechten zijn gebaseerd op varkens- of schapenvlees. Een typisch Roemeens gerecht is mititei. Dit zijn een beetje scherpe, op een rooster of grill gebraden saucijsjes van kruidig gehakt. Mici zijn kleine, pikante vleesrolletjes. Een Griekse legende vertelt dat Dionysus, de god van de wijn, in Tracië (het huidige Roemenië) werd geboren. Afgaande op de rijke Roemeense wijncultuur zou dit wel kunnen kloppen. Beroemde Europese druivenrassen als cabernet sauvignon en pinot noir bepalen al eeuwen de hoge kwaliteit van de Roemeense wijnen.

Cultuur
Kloosters, kerken, forten en kastelen. Roemenië heeft er talloze. Sommige zijn zo bijzonder dat ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Uniek zijn bijvoorbeeld de houten kerken waar zeer getalenteerde houtbewerkers aan het werk zijn geweest. Of de kerken en kloosters waar een fort omheen werd gebouwd ter verdediging. Zeer bijzonder zijn ook de kerken in de Boekavina met prachtige fresco's aan de binnen- maar ook aan de buitenzijde. Middeleeuws Roemenië bestaat nog steeds, bijvoorbeeld in het middeleeuwse stadje, Sibiu.

Reisdocumenten
Geldig paspoort of europese identiteitskaart.

Openingstijden
Winkels zijn over het algemeen geopend van ma t/m vr 08.00 -18.00 uur
Postkantoren zijn geopend van ma t/m vr 08.00 – 16.00. Za 08.00-12.00 uur.
Banken zijn geopend van ma t/m vr 09.00 – 15.00 uur.

Munteenheid:
Leu (meervoud: Lei) (RON). Op 1 juli 2005 heeft er een revaluatie van de lei plaatsgevonden. 1 nieuwe lei is nu 10.000 oude lei waard.
Wisselkoers: 1 € = 4,27 Lei (RON)

De lei is buiten Roemenië niet te koop. Wissel ut bij de grens daarom enkele euro’s. Wissel niet teveel geld ineens, omdat u slechts met veel verlies geld kunt terugwisselen en het prijsniveau in Roemenië beduidend lager ligt dan in het westen. Let u goed op de geboden wisselkoers. Roemeense lei terugwisselen in euro’s is moeilijk en alleen mogelijk op vertoon van het wisselbewijs.
Let op dat u bij gebruik van het geld bankbiljetten krijgt met RON er op. Voorheen was dit ROL en deze kunt u niet meer gebruiken.

Cheques worden bijna nergens aanvaard. Neem bij voorkeur cash euro’s mee, dat wordt in alle banken en wisselkantoren aanvaard. Travellercheques zijn overbodig.

In de steden worden de grote creditcards geaccepteerd. Zij zijn niet bruikbaar op het platteland. Vergeet u de pincode niet van de creditcard als u op vakantie gaat.

U kunt geld opnemen bij geldautomaten als u een Euro-/wereldpas met pincode heeft. Overal in het buitenland waar u het Maestro of Cirrus logo ziet, kunt u met uw Europas/WereldPas betalen. Vraag bij twijfel aan uw bank of u in het land van bestemming geld kunt opnemen met uw pinpas.

Valuta onderweg
In Duitsland Euro’s en in Hongarije Forinten.

Netspanning
220V. De Nederlandse stekkers kunnen zonder meer worden gebruikt.

Bellen naar Nederland
00 31+ netnummer zonder eerste nul.
Collect Call naar Nederland 021 800 3131 (a)(l)(t)
a ) Sommige telefooncellen moet u activeren met een munt of een telefoonkaart. De munt krijgt u na afloop terug, van de telefoonkaart worden geen eenheden afgeschreven.
l ) Collect call bellen tegen lokaal tarief.
t ) Niet mogelijk vanaf alle toestellen.

Tijdsverschil
Het is het hele jaar door 1 uur later in Roemenië.
 

Recensies

Recensie plaatsen

Heeft u aan deze reis deelgenomen en wilt u vertellen hoe u het vond? Dan kunt u hieronder een korte recensie toevoegen. U kunt een cijfer geven per onderdeel door op de sterren te klikken. Uw ervaring kunt u verder toelichten met een begeleidende tekst. Het e-mailadres dat u opgeeft zal niet op de website gepubliceerd worden.

Verplichte velden worden aangegeven met een *