Budapest

Budapest

Hongarije, 4 dagen

Midden-Europese hoofdstad aan de Donau met allure en een rijke historie.
Afdrukken

Budapest

1e dag:
Bustransfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Budapest. ’s Middags verkennen we deze bijzondere stad.

2e dag:
We maken een rondrit door de ‘Parel van de Donau’. We zien de mooiste bezienswaardigheden van het stadsdeel Buda, zoals de Matthiaskerk, het Vissersbastion en de Burcht. ‘s Middags kunt u een bezoek brengen aan de Heldenplatz, waar zich enkele prachtige musea bevinden. Of gaat u liever baden in een van de vele Badhuizen? ’s Avonds bestaat de mogelijkheid voor een boottocht over de Donau met diner en muziek aan boord.

3e dag:
Ochtendexcursie naar de Donauknie, een schitterend natuurgebied ten noorden van Budapest. We zien het historische stadje Szentendre.  ’s Middags terug naar Budapest om te winkelen in de wijk Pest.

4e dag:
In de ochtend brengen we een bezoek aan het Museum van Communisme. In de middag gaan we weer naar het vliegveld voor de terugvlucht met aansluitend de busreis naar het noorden.

Inclusief 3 x overnachting op basis van halfpension, rondritten, vliegreizen met luchthavenbelasting, reisleiding gehele reis, bustransfers en gidsen.

 

Budapest

Budapest, de stad die met z’n prachtige ligging aan de Donau, maakt steeds weer een enorme indruk op haar bezoekers. Je raakt dan ook niet uitgekeken in
deze Midden-Europese hoofdstad met zoveel goed geconserveerde gebouwen en winkelstraten, fraaie parken, fonteinen en romantische hofjes.
Budapest bestaat uit twee delen: aan de linkeroever van de Donau ligt de moderne stad Pest, de bloemenstad, de stad van de nieuwe gotiek. Pest heeft een heel eigen sfeer en maakt een levendige indruk. Dit is het winkel- en uitgaanshart van de stad. We vinden hier dan ook de bekende winkelstraten Vaci Utca en de Parisi.
Op de rechteroever van de Donau liggen de heuvels van Buda, de oude historische stad waarvan de geschiedenis teruggaat tot de tijd van de Romeinen. Beide stadsdelen zijn met elkaar verbonden door talrijke fraaie bruggen waaronder de beroemde Kettingbrug en de moderne Elisabeth- en Margitbrug.

BEZIENSWAARDIGHEDEN:
Parlementsgebouwen          
St. Annakerk
St. Stephanusbasiliek          
Batthyanplein
Varhegyburcht                      
Hotel Gellert
Vissersbastion                     
Kettingbrug
Watserstad Vizivaros            
Opera
Elisabethbrug                      
Heldenplein
Stadspark Varosliget             
Dierentuin
Vajdahunaburcht                  
Matthiaskerk
Margitbrug                            
Budapest History Museum
House of Terror Museum
National Museum of Science
National Gallery
National Museum 
Kiscelli Museum
Memento Park
Museum van Toegepaste Kunsten
Joods Museum
Volkenkunde Museum


Voor aanvullende informatie zie op: http://boedapest.startpagina.nl

Prijzen

Landinformatie

Hongarije

Hongarije (Magyar Köztársaság = Hongaarse Republiek) is een republiek in Midden-Europa, ligt midden in het Donau-bekken en wordt omringd door de Karpaten. Hongarije is gemiddeld 530 kilometer lang, 270 kilometer breed en de totale oppervlakte bedraagt 93.032 km2. Daarmee is Hongarije ruim twee maal zo groot als Nederland.

Hongarije telt een groot aantal buurlanden. In het noorden is dat Slowakije. De ruim 500 kilometer lange grens daarmee wordt over een afstand van circa 155 kilometer gevormd door de Donau. In het oosten heeft Hongarije een korte grens met de republiek Oekraïne en verder grenst het land aan Roemenië waar zich een grote Hongaarssprekende minderheid bevindt. Het verscheurde Joegoslavië vormt de zuidgrens, en de westgrens biedt de Hongaren in de vorm van Oostenrijk zicht op het rijke Westen.

Landschap
Hongarije bestaat grotendeels uit een laagvlakte, het zogenaamde Pannonische Bekken.
De oorspronkelijke venen en moerasbossen van het Hongaarse laagland hebben in de loop der eeuwen plaats gemaakt voor wouden bestaande uit eiken, essen en beuken. Hoewel er sinds de middeleeuwen op grote schaal houtkap heeft plaatsgevonden, komen in Hongarije nog grote bosgebieden voor. De poesta's laten een zeer gevarieerd beeld zien. Op de zandsteppen en draslanden langs de rivieren komt veel jeneverbes voor en een grote verscheidenheid aan gras- en rietsoorten. In dit nauwelijks bevolkte laaggebergte leven reeën, herten, wilde zwijnen, beren en wilde schapen (de moeflon). Op de poesta's zwerven wilde paarden en varkens rond en kudden grijs rundvee, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Er worden in Hongarije nog steeds veel paarden gefokt die op de poesta's worden gehoed door de Hongaarse cowboys; de csiko's. De Midden-Donauvlakte kent een rijk vogelleven.

Boedapest
De hoofdstad Boedapest is met ruim 2,1 miljoen inwoners veruit de grootste stad van Hongarije. Hier leeft bijna een-vijfde van de bevolking en wordt de helft van de totale industriële productie gerealiseerd. De stad ligt aan de Donau in het noorden van het land. Het belangrijkste historische complex van Boedapest is de Burchtheuvel (Várhegy) met de neogotische Matthiaskerk (Mátyás-templom) en het barokke Koninklijke paleis (Várpalota). Ten oosten daarvan ligt de beroemde, 's avonds fraai verlichte Kettingbrug (Széchenyi lánchid) die de beide stadsdelen Boeda en Pest met elkaar verbindt.

Klimaat
De door bergen omsloten laagvlakte waarin Hongarije ligt, kent een uitgesproken landklimaat dat een matigende invloed ondergaat van Atlantische en mediterrane stromingen. Toch zijn de zomers er zeer aangenaam. In de loop van de zomer loopt de temperatuur van het Balatonmeer op tot boven de 25 graden. De Hongaarse zomers laten betrekkelijk weinig neerslag zien; het aantal zonne-uren is 2000. Regen kan men verwachten in voor- en najaar. De meeste neerslag valt in die tijd ten noorden van het Balatonmeer; in het centrale middelgebergte.

Temperatuur
De onderstaande cijfers gelden voor de stad Budapest. Ze kunnen als een gemiddelde voor Hongarije gezien worden met de opmerking dat het westen in de winter iets warmer is en gedurende het hele jaar wat natter. Het oosten is in de winter iets koeler. Het noorden kent iets minder zonuren.
  

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

2

-3

2

12

n.v.t.

februari

5

-1

3

11

n.v.t.

maart

11

2

4

11

n.v.t.

april

17

7

6

12

n.v.t.

mei

22

11

8

13

n.v.t.

juni

25

15

8

13

n.v.t.

juli

27

16

9

10

n.v.t.

augustus

27

15

8

10

n.v.t.

september

23

12

7

9

n.v.t.

oktober

17

7

5

9

n.v.t.

november

9

3

2

11

n.v.t.

december

3

-1

2

12

n.v.t.

  • = 0-5 mm
  • = 6-30 mm
  • = 31-60 mm
  • = 61-100 mm
  • = 101-200 mm
  • = meer dan 200 mm

 Bevolking en cultuur
Hongarije telt ruim 10 miljoen inwoners. De etnische Hongaren of Magyaren vormen met 98 procent de grootste bevolkingsgroep. De overige twee procent bestaat uit etnische Duitsers, Slowaken, Roemenen, Serven, Kroaten en zigeuners. Zowel na de Eerste als Tweede Wereldoorlog zijn de grenzen van Hongarije door de successiestaten opnieuw vastgesteld. Daardoor zijn tientallen miljoenen etnische Hongaren buiten hun oorspronkelijke vaderland komen te wonen. De dichtstbevolkte districten zijn Pest waarin de hoofdstad ligt en het ten noorden daarvan gelegen Komárom. Ook het meest noordoostelijke district Borsod-Abaúj-Zemplén is relatief dichtbevolkt, evenals het zuidoostelijke Csongrád. De zuidwesthoek van het land telt per vierkante kilometer het kleinste aantal inwoners. Grote delen van de Midden-Donauvlakte hebben door de eeuwen heen meer dan alleen geroken aan de belangrijkste culturele stromingen van Noord- en Zuid-Europa. Binnen de huidige grenzen van Hongarije zijn de prehistorie, de Antieken, de Romaanse cultuur, gotiek, renaissance en barok, in musea ruim vertegenwoordigd.
Op het gebied van bouw- en beeldende kunst biedt Hongarije bijzonder interessante aanknopingspunten. Hoog op de agenda van een culturele reis staat uiteraard de tweelingstad Boedapest met alleen al meer dan zestig musea, waaronder het Hongaars Nationaal Museum (het grootste museum van Hongarije) met de beroemde 'Stefanuskroon' die deel uitmaakt van de Hongaarse kroonjuwelen. Ook in de rest van het land zijn talrijke musea die een bezoek meer dan waard zijn.

Staat en economie
Hongarije beleefde als staat op 23 oktober 1989 zijn wedergeboorte. Op die historische dag werd de Republiek Hongarije uitgeroepen, 33 jaar na de dramatische anticommunistische opstand van 1956. Daarmee werd definitief afscheid genomen van de Hongaarse Volksrepubliek, die in augustus 1949 op marxistisch-leninistische grondslag gesticht was.
De Hongaarse industrie leunt zwaar op machinebouw, halffabrikaten, transportmiddelen (bussen), voedingsmiddelen, en chemische producten. De grootste inkomende deviezenstroom wordt geactiveerd door de agro-industriële sector. Hongarije is de grootste exporteur ter wereld van braadkippen en ganzenlevers.

Taal
Hongarije ligt op een driesprong van taalgebieden: Germaans, Romaans en Slavisch. Maar het Hongaars heeft op enkele Slavische en Germaanse leenwoorden na met geen van die talen ook maar iets gemeen. Hongarije is een linguïstisch niemandsland met geheel eigen regels en wetten.
Men spreekt met name in de toeristische gebieden goed Duits.

Eten
De traditionele Hongaarse keuken is een typische boerenkeuken. Ze heeft invloeden ondergaan van de honderden verschillende volkeren die de afgelopen eeuwen door de laagvlakte zijn getrokken. Een voorbeeld van de invloed van volkeren is het gebruik van de paprika. Van oorsprong is dit een Turkse groente die via het Iberisch Schiereiland naar Midden-Europa is gekomen. In de Hongaarse keuken speelt de paprika een hoofdrol bij het garneren en op smaak brengen van gerechten.
Hongarije telt vijftien wijnbouwgebieden. Centrum van de wijnhandel is Budafok, een zuidelijk voorstadje van Boedapest waar onder de grond in voormalige steengroeven meer dan honderd kilometer aan wijnkelders ligt.

Reisdocumenten
Geldig paspoort of identiteitskaart.

Afstand vanaf Utrecht
Boedapest 1375 km.

Openingstijden
Winkels zijn over het algemeen geopend van ma t/m vr 10.00-18.00 uur en za 09.00-13.00 uur.
Postkantoren zijn geopend van ma t/m vr 08.00-18.00 en za 08.00-13.00 uur.
Banken zijn geopend van ma t/m do 08.00-15.00 uur en vr 08.00-13.00. Een aantal grote banken zijn ook op zaterdagochtend geopend.

Betaalmiddelen
Travellers cheques en alle gangbare creditcards. U kunt geld opnemen bij geldautomaten als u een Euro-/wereldpas met pincode heeft. Overal in het buitenland waar u het Maestro of Cirrus logo ziet, kunt u met uw Europas/WereldPas betalen. Vraag bij twijfel aan uw bank of u in het land van bestemming geld kunt opnemen met uw pinpas.
Betalen met pin is nog vrijwel onbekend. Indien dat wel mogelijk is kunt u dat zien aan de stickers bij de ingang. Bij de meeste tankstations kunt u wel met pin betalen.
Betalen met euro´s: De euro wordt in Hongarije zeker niet voor 2012 ingevoerd, maar in de meeste horecagelegenheden en in steeds meer winkels wordt de euro wel geaccepteerd.
Geld wisselen is alleen toegestaan bij officiële wisselkantoren, het ontvangen bonnetje dient u tijdens het gehele verblijf in Hongarije te bewaren. Bij wisselen buiten de officiële kanalen bent u zelf verantwoordelijk en loopt u het risico slachtoffer te worden van oplichting.

Munteenheid
Hongaarse Forint, 1000 HUF = € 3,62 (koers december 2010).

Valuta onderweg
Euro.

Netspanning
220V.

Alarmnummers
In Hongarije kunt u in geval van nood of spoed diverse nummers bellen. Het noodnummer dat wij in Nederland kennen 112 geldt ook in Hongarije.

Alarmnummers:
Politie: 107
Brandweer: 105
Ambulance: 104
Naast de bestaande nummers kunt u dus ook 112 bellen.

Bellen naar Nederland
00 31+ netnummer zonder eerste nul.
Collect call: 06 800 03111.
 

Recensies