Historie Dalstra Reizen

Het touringcarbedrijf FSZ werd in 1927 opgericht te Surhuisterveen door samenvoeging van 3 autobusdiensten van Fokkinga, Snijder en Zijlstra die allen een lijndienstrit uitvoerden. Hierna concentreerde men zich vooral op het lijndienstvervoer naar Leeuwarden en vervoer van groepen. In 1940 had men al 9 autobussen in bedrijf. Helaas hebben de Duitsers tijdens de oorlog het merendeel in beslag genomen.

Na de oorlog moest men het bedrijf weer opbouwen en ging men zich meer toeleggen op het touringcarbedrijf. Vanaf 1949 werden weer nieuwe bussen gekocht. Vervolgens werd in 1950 gestart met het organiseren van meerdaagse reizen over de grenzen. De eerste reizen hadden als bestemming: Zuid Limburg/België met als standplaats Valkenburg, het Harzgebergte in Duitsland (Goslar) en het Ahrdal in Duitsland (Ahrweiler). Het verste reisdoel was het Zwarte Woud.

Leuk detail is dat de Friezen de aardappelen in Duitsland slecht vonden, te glazig! Hun uitspraak was: "Je kunt door de aardappel Keulen zien liggen". Service stond toentertijd ook al hoog in het vaandel. Men nam boven op de bus de "Friesche Rode Star" mee!

In het eind van de vijftiger jaren werden Zuid Frankrijk en Oostenrijk (Tirol) aangereist. FSZ werd in 1961 door Dalstra overgenomen. Tot de zeventiger jaren is de naam FSZ-Tours gehandhaafd, hierna is de naam Dalstra Reizen ingevoerd.

In 1988 werd touringcarbedrijf Sypersma uit Sneek overgenomen. Dalstra Reizen heeft nu 30 touringcars, 80 werknemers en vestigingen in Surhuisterveen en Sneek. Het is nog steeds een Fries familiebedrijf dat van vader op zoon is overgedragen.

Naast het groepsvervoer heeft Dalstra Reizen zich verder gespecialiseerd in het toeristisch vervoer zowel in Nederland als door geheel Europa en zelfs buiten Europa. Elk jaar worden de reisgidsen uitgebreid en inmiddels heeft Dalstra Reizen een trouwe klantenbestand opgebouwd. Niet alleen klanten uit Nederland maar ook bijv. uit Amerika en Canada, waarvoor Dalstra Reizen Europa tours op maat maakt.

In 2004 is Dalstra Reizen verhuisd naar een groot pand in Surhuisterveen. De organisatie van het touringcarbedrijf en reispakketten is in eigen handen. Ook het onderhoud wordt door een eigen technische dienst uitgevoerd.  

Naast het groeps- en touringcarvervoer biedt Dalstra Reizen vandaag de dag reizen op maat, excursiereizen, rondreizen, seniorenreizen, singlevriendelijke reizen, stedenreizen, vlieg-/busreizen, fietsreizen, zee- en riviercruises en dagtochten.

Touringcars
De bussen bij Dalstra Reizen hebben allemaal een eigen nummer. De bus-nummering is begonnen in het jaar 1939 natuurlijk met bus-nr. 1, te zien op de foto. Dit merk bus was een Studebaker met een Renkema carrosserie opbouw. Nu vele jaren en bussen verder zijn we in het trotse bezit van onze jubileum bus nr. 100 (2016). Deze jubileum bus is een prachtig moderne, en een van alle gemakken voorzien, Mercedes Tourismo. Gezien het feit dat met bus-nr. 100 een mijlpaal is bereikt, willen we dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Onze fraaie nieuwe Mercedes is compleet “gewrapt” met bus nummer 1 op de beide zijkanten. De afwijkende kleur, zwart met wit, trekt de aandacht en inmiddels hebben we al vele positieve reacties hierop mogen ontvangen.
Met de titel “Bij Dalstra Reizen komt u (al 100 x) beter uit de bus”  rijden we de klant graag door Europa!

Dalstra Reizen gaat de toekomst met vertrouwen tegemoet waarin we hopen nog veel reizigers te mogen vervoeren. Veilig, comfortabel en milieubewust!