Motorreis Luxemburg

Motorreis Luxemburg

Luxemburg, 4 dagen

Prachtige routes door het 'Groene hart van Europa'.
Afdrukken

Vanaf € 309,-

Nu boeken

Motorreis Luxemburg

Luxemburg is een groothertogdom en wordt ook wel het ‘Groene hart van Europa’ genoemd. Gelegen tussen België, Frankrijk en Duitsland is het met een oppervlakte van 2586 m2 één van de kleinste landen van Europa en even groot als de provincie Drenthe.
Het noordelijke Ösling behoort tot de Ardennen en heeft een heuvels van ca. 500 meter hoogte. In het midden en zuiden van het land ligt Gutland of Bon Pays dat ‘Goed Land’ betekent. Hier is de gemiddelde hoogte ongeveer 270 meter.
We maken mooie tochten door het gevarieerde landschap. Wild stromende rivieren en diepe dalen worden afgewisseld door zacht glooiende heuvels en dichte bossen. Daartussen verscholen liggen schilderachtige stadjes en dorpjes.
Kom en geniet van de prachtige stuurwegen in het dichtbij gelegen Luxemburg. En wat dacht u van het belastingvoordeel dat de brandstof zo voordelig maakt?

 

 

Prijzen

 MR0005  prijs  Reserveren  Opmerkingen
 02 september 2018  € 309 BOEK HIER  
       
Toeslagen per persoon      
1-persoonskamer € 55    

Inclusief: 

  • 3 x logies/ontbijt/diner
  • 2-persoonskamers met douche en toilet
  • reisbegeleiding. 

Exclusief:

  • € 15 administratiekosten
  • € 2,50 Calamiteitenfonds
  • reis-/annuleringsverzekering.

 

Landinformatie

Luxemburg

Het groothertogdom Luxemburg is een van de kleinste landen van Europa. Het heeft een oppervlakte van 2.586 km2 en is daarmee ongeveer even groot als de provincie Drenthe. Het ligt ingesloten tussen België, Frankrijk en Duitsland.

Landschap
Zo klein als Luxemburg is, het heeft toch twee duidelijk verschillende landschappen. Ten noorden van de rivier de Attert (globaal de lijn Redange-Diekirch) ligt de Oesling of Éisléck. Dat is een onderdeel van het zandstenen overgangsgebied van de Ardennen naar het Eifelgebergte. Erg hoog is het niet, de absolute top ligt op 559 meter. De Oesling wordt doorsneden door fraaie rivierdalen.

Het zuiden van het groothertogdom is het Gutland of Bon Pays, een uitloper van het 200 tot 350 meter hoge, ertsrijke plateau van Lotharingen. Het gedeelte tegen de Duitse grens aan is een prachtig natuurgebied, dat van Nederlandse soldaten in de negentiende eeuw de naam Klein-Zwitserland (Petite Suisse Luxembourgeoise) kreeg. Het is een onderdeel van een groot natuurpark dat zich tot ver over de Duitse grens voortzet (Deutsch-Luxemburgischer Naturpark). De hele Duits-Luxemburgse grens is van een natuurlijk karakter. Hij wordt gevormd door de rivieren Our en Sûre (die bij Beisdorf samenkomen) en de hier al tamelijk brede Moezel, die bij Wasserbillig gezelschap krijgt van de Sûre.

Hoofdstad: Luxembourg
De meest bezienswaardige plaats in het groothertogdom is de hoofdstad Luxembourg ofwel Lëtzebuerg. Het is vooral de ligging die imponeert: op een plateau dat aan drie zijden wordt omgeven door een diepe kloof. Een perfecte locatie dus voor een versterkte stad en dat is Luxembourg dan ook altijd geweest. Het 'Gibraltar van het Noorden' gold als moeilijk neembare vesting. Van de fortificaties zijn nog belangrijke delen bewaard gebleven. U kunt ze te voet verkennen of in het toeristentreintje stappen dat langs de vestingmuren en kazematten rijdt.

De voornaamste burgerlijke monumenten zijn het onopvallende paleis van de groothertog (beperkt toegankelijk) en de kathedraal. De bovenstad telt twee aantrekkelijke pleinen: de Place d'Armes (met het VVV-kantoor) en de Place Guillaume II (met het ruiterstandbeeld van 'onze' koning Willem II). Daar tussenin ligt een voetgangersgebied dat alle interessante winkelstraten omvat.
De belangrijkste musea zijn het Musée de l'Etat (met een historische en een kunstcollectie) in het centrum en de Villa Vauban in het stadspark (met een goede particuliere collectie kunst). In het stadsdeel aan de overzijde van de kloof vindt u een post- en een trammuseum.

Klimaat
Het klimaat van Luxemburg verschilt niet spectaculair van het onze. Uiteraard is, door de ligging achter de beschutting biedende Ardennen, de invloed van de zeewind aanzienlijk beperkt. Er is sprake van een milde vorm van een continentaal klimaat, zoals dat ook in grote delen van Duitsland heerst.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn gebaseerd op het lager gelegen Luxemburg Stad. In het noorden van Luxemburg is het gemiddeld iets kouder dan de hieronder vermelde cijfers. Opmerking: lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen.
 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

3

-2

1

19

n.v.t.

februari

5

-1

3

15

n.v.t.

maart

9

1

4

17

n.v.t.

april

13

4

6

16

n.v.t.

mei

18

8

7

16

n.v.t.

juni

21

11

7

15

n.v.t.

juli

23

12

8

13

n.v.t.

augustus

22

12

7

15

n.v.t.

september

19

10

5

14

n.v.t.

oktober

14

6

3

16

n.v.t.

november

7

2

2

17

n.v.t.

december

4

-1

1

17

n.v.t.

= 0-5 mm 
= 6-30 mm
= 31-60 mm
= 61-100 mm
= 101-200 mm
= meer dan 200 mm

Bevolking en cultuur
Luxemburg heeft het karakter van een kleine, hechte gemeenschap. De invloed van Frankrijk is altijd sterker geweest dan die van Duitsland, ook al spreken de meeste Luxemburgers een Duits dialect (alleen enkele mijnwerkersdorpen bij de Franse grens zijn vrijwel geheel Franstalig).

De komst van buitenlandse ondernemingen leidde tot een stroom emigranten. Eerder al hadden mijnbouw en staalindustrie veel gastarbeiders aangetrokken. Meer dan een kwart van de bevolking heeft niet de Luxemburgse nationaliteit. Buiten het kantoorpersoneel uit alle landen van de Europese Unie treft u hier vooral veel Portugezen en Italianen aan. Franse en Duitse arbeiders zijn doorgaans in hun eigen land gebleven en steken alleen als forenzen de grens over.

De sterke positie van de Luxemburgse hertogen in de late Middeleeuwen heeft op de bevolking nauwelijks enige invloed gehad. Het hof van de Luxemburgse keizers lag ver van het thuisland, in Bohemen bijvoorbeeld. Het ontbreken van een hofcultuur heeft de ontwikkeling in de bouwkunst en de beeldende kunsten zeker parten gespeeld. Luxemburg heeft in cultureel opzicht weinig te betekenen gehad. De weinige getalenteerden die het kleine volk opbracht, weken meestal uit naar het buitenland. Het nationale museum voor schone kunsten bezit voornamelijk buitenlands werk.

De architectuur is vrijwel geheel beperkt gebleven tot bouwkunst met een militair karakter. Her en der verspreid staan oude kastelen, waarvan er helaas heel wat in vervallen staat verkeren. Met de macht van de adel verdween ook de weerbaarheid van haar woonsteden. De burcht van de Nassau's in Vianden is volledig ontdaan van zijn fraaie interieur, maar oogt nog indrukwekkend door zijn ligging. Hoogtepunt in de beeldende kunst is het altaar in de dorpskerk van Hachiville.

Economie
Luxemburg is een klein staatje. Dat is niet altijd zo geweest. In de late Middeleeuwen, onder het Huis Luxemburg-Limburg, was het hertogdom bijna driemaal zo groot als het huidige territorium. De hertogen speelden vanuit hun bijna onneembare vesting (de stad Luxembourg) een belangrijke rol in de politiek van Centraal-Europa. Verscheidene hertogen werden, vooral door hun goede relaties met het machtige bisdom Trier, gekozen tot koning of keizer van het Heilige Roomse Rijk, de voorloper van het huidige Duitsland. Na 1443 nam de macht snel af en het hertogdom deelde het lot van de Zuidelijke Nederlanden. De economie van de staat is meer en meer gestoeld op de dienstenverlenende sector. Vroeger nam de mijnbouw een belangrijke plaats in de economie in.

Eten en drinken
De Luxemburgse keuken heeft een overwegend Frans karakter met duidelijk waarneembare Duitse invloeden. Echt Luxemburgse specialiteiten zijn er vrij weinig. U herkent ze aan de Luxemburgse namen:
· Fierkelsjhelli (speenvarken in gelei),
· Judd mat Gaardebounen (geroosterd varkensvlees met tuinbonen),
· Huesenziwwi (hazenpeper),
· panéiert Schwéngsfléiss (gepaneerde varkenspootjes),
· Éislécker Haameschmier (zoute Ardenner ham op brood).
Als voorgerecht vallen Bouneschlupp (bonensoep) en Britt (dikke maaltijdsoep met vlees en groenten) meestal wel in de smaak.

Luxemburg produceert enkele eigen biermerken, waaronder: Nousel,.Bofferdin en Diekirch.
Beroemder zijn de Moezelwijnen, wit en iets droger dan de Duitse soort. De bekendste zijn: Elbling, Auxerrois, Pinot luxembourgeois, Gewurztraminer en Pinot blanc. In diverse plaatsen langs de rivier kunt u de wijndepots bezoeken en de producten proeven.

Reisdocumenten
Geldig paspoort of een Europese Identiteitskaart.

Afstand vanaf Utrecht
Luxembourg: 375 km.

Openingstijden
Winkels zijn over het algemeen geopend van ma t/m wo 09.00-17.00 uur. Do-vr. 09.00-18.00 uur. Za 10.00-15.00 uur.
Postkantoren zijn geopend van ma t/m vr 08.30 – 17.00. Za 10.00-13.00 uur.
Banken zijn geopend van ma t/m vrij 08.15 – 15.00 uur. Do 08.15-17.00 uur.

Betaalmiddelen
Travellers cheques en alle gangbare creditcards. U kunt geld opnemen bij geldautomaten als u een Euro-/wereldpas met pincode heeft. Overal in het buitenland waar u het Maestro of Cirrus logo ziet, kunt u met uw Europas/WereldPas betalen. Vraag bij twijfel aan uw bank of u in het land van bestemming geld kunt opnemen met uw pinpas.

Munteenheid
Euro.

Valuta onderweg
Euro.

Netspanning
220V.

Alarmnummers
112 (ambulance), 113 (politie).

Bellen naar Nederland
00 31+ netnummer zonder eerste nul.
Collect call nummer 800 200 31 (a)
a ) Sommige telefooncellen moet u activeren met een munt of een telefoonkaart. De munt krijgt u na afloop terug, van de telefoonkaart worden geen eenheden afgeschreven.

Recensies

Recensie plaatsen

Heeft u aan deze reis deelgenomen en wilt u vertellen hoe u het vond? Dan kunt u hieronder een korte recensie toevoegen. U kunt een cijfer geven per onderdeel door op de sterren te klikken. Uw ervaring kunt u verder toelichten met een begeleidende tekst. Het e-mailadres dat u opgeeft zal niet op de website gepubliceerd worden.

Verplichte velden worden aangegeven met een *