Reisverslag Ecuador

Reis Equador 12-6 t/m 26-6 2018

Omdat een reis naar Zuid Amerika al lang op onze bucket list stond kwam de advertentie over een informatieavond over een reis naar Equador van “Dalstra Reizen” als een wake up call. Na het bezoek van deze avond hebben we geboekt en zo stonden we dan op 12 juni 2018 om ongeveer 14 uur, plaatselijke tijd, na een vliegreis van ca 11 uur op het vliegveld van Quito, hoofdstad van Equador. Tijdsverschil met Nederland 7 uur en hoogte verschil ca 2600 meter. Een totaal andere wereld. Na het afhandelen van de douaneformaliteiten stond onze tourgids, Tim Verhofstad, ons op te wachten en werden we, 31 vrouwen en mannen, in de al na korte tijd voorrijdende bus geloodst. Een nagenoeg nieuwe bus, gereden door de zeer kundige chauffeur Henry, voorzien van alle moderne snufjes o.a. WiFi. De WiFi bleek een geweldig hulpmiddel en werd dan ook door bijna iedereen gebruikt.

Onderweg naar onze eerste overnachtingsplaats Otavalo gaf Tim ons nuttige en praktische informatie over onze reis en stelde we samen een “fooienpot” en “waterfonds” in. Om het geven van fooien aan servicemedewerkers gelijkwaardig te laten zijn, verzorgde Tim deze taak uit de gemeenschappelijke pot. Het is onverantwoord om water uit de kraan te drinken en dus moet er flessenwater worden gekocht. Om dit centraal te regelen werden we van deze corvee verlost. Ook werd een “Groep App” ingesteld waar iedereen via zijn/haar smartphone toegang tot had en waar alle informatie in stond die Tim vertelde. Deze “Groep App” werd al gauw ook voor het uitwisselen van foto’s en andere informatie gebruikt. We hebben deze App als bijzonder plezierig en waardevol ervaren.

wordt geen chronologisch reisverslag maar zal ik enkele hoogtepunten ervan vertellen. Door de grote hoogte verschillen bestaan er in Equador verschillende klimaatzones, wat afwisselende landschappen veroorzaakt, zo zit je in het hooggebergte, een paar uurtjes rijden later in het tropisch regenwoud en dan weer aan de kust. Na Quito te hebben verkend, de evenaar te hebben bezocht en te hebben gebaad in de warm waterbaden van Papallacta arriveerden we de vierde dag in de Cotococha Amazon Lodge. is een ressort in het jungle gelegen aan de rivier. Ondertussen is het gaan regenen en het is een ervaring om, in het donker met als verlichting een olielampje te gaan slapen in de lodge. Na het ontbijt inschepen in een tweetal door flinke buitenboordmotoren voortgestuwde kano’s voor een ongeveer een uur durende trip naar het refuge voor wilde inheemse dieren. De tocht op de door een aanhoudende regen flink gezwollen rivier is een beleving, de warme lunch tijdens tocht onder een afdak in een plaatselijk dorpje erg welkom en de terugtocht per bus i.p.v. de kano eveneens. Omdat de rivier steeds wilder werd vond men het niet verantwoord om de terugtocht per kano te maken. In de middag een bezoek aan een indiaans dorpje waar we uitleg kregen over het leven in het jungle en ook de “blaaspijp” mochten proberen. Al met al een ervaring die we niet gauw zullen vergeten.

Op de negende dag, na bezoeken aan watervallen, zip-lining, wandelingen op en in de bergen, op hoogvlaktes, bezoek aan een rozenkwekerij en nog meer activiteiten arriveerden we bij Eva en Tom van de Stichting Inti Sisa in Guamote. De doelstelling van deze stichting is om de vooral indiaanse bevolking te ontwikkelen. De stichting doet dit door o.a. het bedrijven van schooltjes en de exploitatie van een hotel. Equador is een ontwikkelingsland en de indianen blijven daarin achter. We werden rond geleid door te toevallig jarige Eva en hebben spelletjes gedaan met en genoten van de kinderen die Eva toezongen. We hebben de plaatselijke veemarkt bezocht waar door in kleurige klederdracht gestoken indianen diverse dieren werden verhandeld. Paarden, varkens, kalveren, kippen, eenden en ganzen en niet in het minst cavia’s. De cavia is een lekkernij in de Andes en we hebben dan ook op diverse plekken cavia’s aan het spit zien roosteren. We hebben het niet geprobeerd maar naar zeggen smaakt het naar kip/konijn.

Na een treinreis door de Andes naar de “Duivelsneus”, bezoek aan de ruïnes van Ingapirca, komen we de dertiende dag via een tweedaags verblijf in Cuenca aan in Guayaquil. In Cuenca wordt nog een bezoek gebracht aan de Panamahoeden fabriek van Homero Ortega. Na een rondleiding en uitleg over het productieproces lieten verschillende dames zich verleiden om een zonnehoed aan te schaffen. Voor we in het hotel in Quayaquil aankomen bezoeken we een cacaoplantage, gaan we met kano’s naar het Manglares Churute Nationaal Park. We zien daar van uit de kano diverse exotische (water)vogels maar de verwachte brul- en capucijner apen lieten zich niet zien.

Op de veertiende dag krijgen we nog een rondleiding van Tim door de Quayqquil, klimmen 444 treden naar de vuurtoren, kijken naar de leguanen in het parkje voor ons hotel en na de lunch vertrekken we naar de luchthaven voor de nachtvlucht naar Amsterdam. Op dinsdagmiddag komen we stipt op tijd aan waar na de door “Dalstra reizen” uitstekend geregelde terugreis ons terug voert naar onze opstapplaats Meppel.

We hebben genoten van deze uitstekend georganiseerde reis, van de prachtige flora en fauna, de afwisselende landschappen en kleurrijke bevolking. Bedenk echter wel dat Equador een ontwikkelingsland is en niet hetzelfde service- en kwaliteitsniveau van hotels mag worden verwacht dan in West Europa.

Arthur Lippers