Venetië

Venetië

Italië, 4 dagen

Ga mee naar romatisch Venetië.
Afdrukken

Venetië

1e dag:
Bustransfer naar de luchthaven voor de vlucht naar de luchthaven van Venetië. Aansluitend rijden we naar het hotel in Sottomarina, een heerlijke badplaats met een breed zandstrand aan de Adriatische zee. Sottomarina grenst direct aan het bijzondere plaatsje Chioggia. We checken in bij ons hotel, waarna u de omgeving kunt verkennen of een bezoekje brengen aan het strand.

2e dag: 
De reisleidster neemt u mee voor een uitgebreide stadswandeling door één van 's werelds grootste toeristische trek­pleisters: Venetië. We varen dwars door de Venetiaanse lagune naar het centrum van het stad-eiland Venetië. Venetië is gebouwd op 120 eilandjes met 150 kanalen en maar liefst 400 bruggen. Daarnaast staat Venetië bol van beziens­waardigheden, zoals het San Marcoplein, de Rialtobrug, het Dogenpaleis en de Brug der Zuchten.

3e dag:
Na het ontbijt nemen we weer de boot naar Venetië. ‘s Morgens vervolgen we onze stadstour.’s Middags brengen we een bezoek aan de eilanden in de Venetiaanse lagune. Zo zien we Murano, waar we een bezoek brengen aan een glasfabriek.

4e dag:  
Vandaag een vrije ochtend in Sottomarina. ‘s Middags rijden we naar het vliegveld van Venetië voor de terugvlucht naar Nederland. Aankomst om 18.00 uur, met aansluitend de busreis naar het noorden.


Incl. 3 x logies/ontbijt, 3 x diner, rondritten, vliegreizen, luchthavenbelasting, bustransfers, reisleiding tijdens gehele reis en gidsen.

 

Venetië

Venetië

BEZIENSWAARDIGHEDEN:

Venetië:
San Marcoplein                     
Rialtomarkt    
Dogenpaleis                          
Canal Grande
San Marco basiliek               
Rialtobrug      
Guggenheim Museum          
Gondelvaart
Gallerie dell’Accademia        
Carnaval
Murano glasfabrieken           
Frarikerk
San Rocco school en –kerk

 

Omgeving:
Villa Marcontenta      
Villa Wildman
Villa Barchessa         
Villa Pisani
Villa Barbaro met wijnproeverij
Kathedraal eiland Torcello

Prijzen

Landinformatie

Italië

De laars van de republiek Italië is in het noorden verbonden met Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. De rest van het land is omringd met water.De Italiaanse eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en de Liparische eilanden liggen in de Middelandse Zee. Het onafhankelijke enclavestadje San Marino ligt op Italiaans grondgebied evenals Vaticaanstad dat zich in het hart van Rome bevindt. De totale oppervlakte van het land bedraagt 301.277 km² en dat is circa 7,3 keer de grootte van Nederland.

Landschap
Italië is een heuvel- en bergrijk land. In het noorden liggen de Alpen met de hoogste toppen van Europa. Het hoogste punt van Italië ligt vlakbij de Mont Blanc, waar Italië, Frankrijk en Zwitserland samenkomen. De van noord naar zuid lopende Apennijnen vormen de ruggengraat van het land. Slechts eenderde van het landschap is vlak, dit is het gedeelte ten zuiden van de Alpen rond de Po-rivier. Italië heeft vele rivieren waarvan de bevaarbare Po en Adige (beide ontspringen in de Alpen) de belangrijkste zijn. Op Sicilië ligt Europa’s grootste vulkaan, de Etna. In het zuiden van het land komen soms aardbevingen voor. In Noord-Italië zijn de grote meren van Garda, Como, Lugano en Maggiore in de zomer geliefde bestemmingen.

Italië wordt grotendeels omgeven door zee. Zowel het vasteland als de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba, de eilanden in de Golf van Napels en de Eolische eilanden hebben prachtige zandstranden. Naar het oosten toe wordt de kust ruiger en worden stranden afgewisseld met kliffen, baaien en rotsen.

Flora en fauna
De flora van Italië is typisch mediterraan. Men vindt er olijfbomen, citrusbomen en palmbomen en in het zuiden groeien dadels, vijgen, granaatappels en amandelen. In de hoger gelegen delen van de Apennijnen zijn naaldwouden te vinden terwijl men op de lager gelegen hellingen met name kastanjes, eiken en cipressen tegen komt.
Het dierenleven in Italië is beperkt. In de delen van de Alpen waar geen mensen komen leven marmotten, gemzen, wilde geiten en vossen. In de dichte bossen van Calabrië, de 'teen' van de Italiaanse laars, laten wolven en beren zich een enkele keer zien. Roofvogels zoals de havik, de valk, de buizerd, de adelaar en de kiekendief zijn er ook. Verschillende soorten hagedissen zijn er eveneens te vinden en drie soorten giftige slangen.

Klimaat
Door de uitgestrektheid van het land zijn er grote klimaatverschillen: van koud in de alpen tot subtropisch in het zuiden. In de Po-vlakte van Noord-Italië heerst een landklimaat: koude winters en warme zomers. In de omgeving van Toscane en Rome worden hoge zomertemperaturen getemperd door aanlandige wind. Aan de oostkust is het nog iets koeler door een overheersende noordoostenwind. Ten zuiden van Rome kan het in de zomer flink heet zijn door de sirocco die dan waait (hete Afrikaanse wind).In de winter is het in het zuiden van het land nog vaak heel aangenaam terwijl je in de Alpen kunt skiën. De meeste neerslag valt in het noordoosten in de herfst en de winter.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Italië gezien worden. De grootste afwijkingen zijn: meer neerslag in de hoger gelegen gebieden (Alpen, Dolomieten en Apennijnen); meer zon in het zuiden; hogere temperaturen in het zuiden (vooral langs de kust en op Sicilië); hogere UV-index in het zuiden; veel grotere kans op winters weer in hoger gelegen gebieden en dan met name het noorden. De weergegeven zeetemperaturen zijn voor het noorden (eerste getal) en het zuiden (tweede getal). Dit zijn de twee uiterste waarden voor de zeewatertemperaturen. 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

11

2

3

14

12-15

februari

12

3

4

13

11-14

maart

15

5

5

12

11-14

april

17

8

7

11

13-15

mei

22

11

9

8

18-19

juni

27

15

10

7

21-22

juli

29

18

11

6

24-25

augustus

29

18

10

7

25-26

september

26

16

8

8

23-25

oktober

22

11

6

11

19-22

november

16

6

4

15

16-19

december

13

4

3

14

14-16

= 0-5 mm
= 6-30 mm
= 31-60 mm
= 61-100 mm
= 101-200 mm
= meer dan 200 mm

Bevolking
Het aantal inwoners van Italië bedraagt circa 58 miljoen, wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 200 inwoners per vierkante kilometer. De meeste mensen wonen in het geürbaniseerde en welvarende noorden van het land. Het grootste gedeelte van deze inwoners belijdt het rooms-katholieke geloof. Slechts een kwart van deze gelovigen brengt nog regelmatig een bezoek aan de mis. Katholieke rituelen bestaan echter nog wel. Jaarlijks vinden er nog honderden lokale, regionale en nationale religieuze festivals plaats.
Voor Italianen is la familia erg belangrijk. De familiebanden zijn veel sterker dan in andere Europese landen. Rond het middaguur valt in veel dorpen en steden het openbare leven stil voor een siësta.

Cultuur
Nergens ter wereld vindt u meer cultuur bij elkaar dan in Italië. Uit de oudheid stammen de overblijfselen van de Griekse kolonies waarvan men op Sicilië nog tien tempels kan zien. Byzantijnse invloeden (6e eeuw) zijn te zien in de kloosters en kerken van Ravenna. De Dom van Monreale in Palermo heeft schitterende mozaïeken. Ook Romaanse kerken en middeleeuwse burchten ontbreken in Italië niet. Het land stond aan de wieg van de kunststroming Renaissance, waar de stad Florence hét voorbeeld van is. Deze stijl zette zich voort in de barok (18e eeuw), die in het interieur van de Sint Pieter in Rome terug te vinden is.

Hoofdstad: Rome
De grootste en drukste stad van Italië ligt in de regio Lazio, in het westen van centraal Italië. De stad ligt op de oostelijke oever van de Tiber, op de ‘zeven heuvels van Rome’. Op de westelijke oever ligt Vaticaanstad. In de stad wonen circa 3 miljoen mensen (agglomeratie 4 miljoen). Sinds 1870 kent de stad een sterke bevolkingsgroei door de toestroom van Italianen uit armere regio’s. De inwoners van Rome onderscheiden zich graag en hebben dan ook een eigen dialect. De stad draait op toerisme en de grote ambtenarensector.

Staat en economie
Italië werd in 1946 een republiek nadat de bevolking de monarchie door middel van een referendum wegstemde. Fascistische partijen zijn sindsdien verboden. Het parlement en de regionale vertegenwoordigers kiezen de president voor een termijn van 7 jaar. De president, die overigens minimaal 50 jaar oud moet zijn, heeft niet de werkelijke macht. Deze ligt in handen van de eerste minister die de steun heeft van de grootste partij in het parlement. Het parlement heeft een Tweede en een Eerste Kamer (Senaat). De leden van de Tweede Kamer worden eens in de vijf jaar rechtstreeks gekozen tijdens algemene verkiezingen.

Italië is verdeel in twintig regio’s, die weer onderverdeeld zijn in 95 provincies. De regio’s hebben een vrij groot eigen budget en een aantal (waaronder Sicilië en Sardinië) kennen een grote mate van autonomie.

Eten
Italianen beginnen de dag met een kop koffie en een croissant. Voor de lunch bestellen ze een panini (sandwich), een hamburger of een pizzapunt. Voor het diner kan men een keuze maken uit de typisch Toscaanse of Napolitaans keuken, de welbekende pasta’s in diverse uitvoeringen of visgerechten (met name aan de kust en op de eilanden). Italianen zijn uitstekende soepmakers en hebben de lekkerste vleeswaren. Koks maken bij de bereiding veel gebruik van uien, knoflook, tomaat en olijfolie. Voor laatstgenoemde zorgen de vele olijfgaarden in het land. Bij een diner in een restaurante of trattoria moeten bijgerechten als sla, friet en groente vaak apart bij besteld worden. De Italiaanse koffie en de ijssalons (gelateria), waar veelal huisgemaakt ijs wordt verkocht, zijn echte aanraders.

Reisdocumenten
Geldig paspoort of Europese Identiteitskaart.

Openingstijden
Winkels zijn over het algemeen van ma t/m za geopend van 8.30/9.00-13.00 uur en van 15.30/16.00-19.30/20.00 uur. In Noord Italië (Milaan, Turijn en Venetië) is de lunchtijd korter en gaan de winkels eerder dicht. Zon- en feestdagen gesloten. Soms zijn warenhuizen op zaterdagmiddag of maandagmorgen gesloten. Supermarkten sluiten 1 middag in de week, welke verschil per regio.
Postkantoren zijn van ma t/m vr geopend van 08.30 – 17.00 uur. Za van 08.30-11.30 uur.
Banken zijn ma t/m vrij geopend van 08.30-13.30 uur en van 15.00-16.00 uur.Zaterdag, zon- en feestdagen gesloten.

Betaalmiddelen
Travellers cheques en alle gangbare creditcards. U kunt geld opnemen bij geldautomaten als u een Euro-/wereldpas met pincode heeft. Overal in het buitenland waar u het Maestro of Cirrus logo ziet, kunt u met uw Europas/WereldPas betalen. Vraag bij twijfel aan uw bank of u in het land van bestemming geld kunt opnemen met uw pinpas.

Munteenheid
Euro.

Netspanning
220V. Een verloopstekker is wel aan te raden omdat de dikke polen van sommige elektrische apparaten niet in het stopcontact passen.

Alarmnummers
112 (ambulance, brandweer, politie).

Bellen naar Nederland
0031+ netnummer zonder eerste nul.
Collect Call vanuit Nederland 800 172 272 (a)
a ) Sommige telefooncellen moet u activeren met een munt of een telefoonkaart. De munt krijgt u na afloop terug, van de telefoonkaart worden geen eenheden afgeschreven.

Recensies

Recensie plaatsen

Heeft u aan deze reis deelgenomen en wilt u vertellen hoe u het vond? Dan kunt u hieronder een korte recensie toevoegen. U kunt een cijfer geven per onderdeel door op de sterren te klikken. Uw ervaring kunt u verder toelichten met een begeleidende tekst. Het e-mailadres dat u opgeeft zal niet op de website gepubliceerd worden.

Verplichte velden worden aangegeven met een *